Lajista

Mistä on kyse?

Peli sai alkunsa Hollannissa 70-luvun alussa. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1993, ja vuodesta 1995 lähtien Suomi on osallistunut kansainvälisiin turnauksiin. SM-sarja alkoi Suomessa vuonna 1997. Vuonna 1998 perustettiin maajoukkue ja Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kansainvälisiin kisoihin sijoittuen neljänneksi.

Sähköpyörätuolisalibandyn eli spt-salibandyn sarjatoimintaan ovat oikeutettuja osallistumaan kaikki, joilla on joku pysyvä liikkumisen rajoite. spt-salibandy on ainoita vaikeavammaisille soveltuvia joukkueurheilumuotoja. Lajin harrastajia Suomessa on noin 100. Harrastajia pitää lajissa mukana lajin nopea tempo, taktisuus ja viihdyttävyys. Laji tarjoaa mahdollisuuden kehittyä aina kansainväliselle huipputasolle asti.

Powerchair Hockey World Championship 2022 in Sursee, Switzerland, on Wednesday, 10. August 2022

Spt-salibandy eroaa perinteisestä salibandysta ainoastaan välinepuolella – peli-idea on sama. Pelaajat käyttävät joko tavallista, mutta hieman lyhennettyä tai kevennettyä, mailaa tai kiinteää pyörätuoliin kiinnitettyä mailaa (T-stick). Lisäksi kenttä on hieman pienempi ja maalit ovat tavallista leveämpiä ja matalampia. Kentällä on oltava maalivahdin lisäksi aina vähintään yksi t-stick-mailalla pelaava pelaaja. Usein tämän pelaajan tehtävä on mahdollistaa käsimailalla pelaavien pelaajien hyökkäyspeli esimerkiksi blokkipelillä.

Maailmanmestaruuskilpailuissa edustettuina on Euroopan huippumaiden lisäksi esimerkiksi Kanada ja Australia – joten laji todella on hurmannut ympäri maapallon. Lajin harrastajamaita on ainakin 20. EM- ja MM-kilpailuissa pelaa noin 10 maata. Suomi on lajissa ollut pitkään aivan huipun tuntumassa, mutta kirkkain mitali uupuu. Juuri siksi meidän täytyy päivittää varusteemme vastaamaan muiden maiden huipputasoa. Parhaat sijoitukset ovat olleet MM-pronssit vuosina 2010 ja 2014 sekä EM-pronssi vuonna 2012. Vuoden 2022 MM-kilpailuissa Suomi jäi pronssiottelun jatkoaikatappiolla karvaasti neljänneksi. Seuraavat mitalit ovat jaossa EM-kilpailuissa Tanskassa syksyllä 2024 ja siellä haluamme olla taktiikan ja voitonnälän lisäksi parhaimmillamme myös varusteiden eli pelituolien suhteen!

Tutustu lajin vauhtiin ja hurmaan lisää videoiden ja kuvien kautta!